Toelichting

Deze antwoorden zijn op 8-1-2016 gepubliceerd. Staat het antwoord dat u zoekt er niet bij, stuur dan een email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

We antwoorden u dan persoonlijk.

De zon is de grootste bron van infrarood op onze aarde. Zonder infrarood zou er geen leven op aarde mogelijk zijn. Het is ook de meest voorkomende "straling" in de natuur.

Infraroodstraling is een ander woord voor warmtestraling en een deel van het elektromagnetische spectrum net naast het rood van het zichtbare licht. Dit is dus aan de veilige kant van het elektromagnetische spectrum.

Infrarood is dus onzichtbaar voor het menselijk oog, maar heeft toch bijna alle eigenschappen die licht ook heeft:

  • Plant zich voort met de snelheid van licht.
  • Het kan ook gericht en gefocust worden met reflectoren.
  • Wordt ook tegengehouden door materialen waar licht niet doorheen komt.

Wanneer infrarood wordt geabsorbeerd door een object wordt door dit object warm. De atomen van het object worden in trilling gebracht. Hoe sneller atomen trillen hoe hoger de temperatuur.

Warmtestraling is iets wat door alles wat met een temperatuur boven het nulpunt wordt uitgestraald, want boven het absolute nulpunt trillen de atomen al. Ook mensen stralen dus infrarood uit! Trillende atomen veroorzaken infraroodstraling en andersom zorgt infrarood voor trillende atomen.

Infraroodspectrum wordt weer opgedeeld in 3 stukken:

  1. IR-A, Kortgolvig infrarood, zit het dichtst tegen het zichtbare rood aan.
  2. IR-B, Middengolvig infrarood
  3. IR-C, Langgolvig infrarood

In infraroodcabines wordt met name veel gebruik gemaakt van langgolvig infrarood. Bij gebruikmaking van "full-spectrum-stralers", het woord zegt het al, wordt in het gehele infraroodspectrum infrarood uitgestraald.