Toelichting

Deze antwoorden zijn op 8-1-2016 gepubliceerd. Staat het antwoord dat u zoekt er niet bij, stuur dan een email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

We antwoorden u dan persoonlijk.

Er bestaan geen stralers die één exacte golflengte hebben. Ze kunnen wel in een specifieke deel van het IR-spectrum de meeste energie uitstralen. Een straler wordt ingedeeld in IR-A (kortgolvig), IR-B (middengolvig) of IR-C (langgolvig) als de piek van de uitgestraalde energie in één van deze drie categorieën valt. 

Alle stralers die licht geven, bevatten in ieder geval kortgolvig infrarood. Dit geldt overigens ook voor normale halogeen- en gloeilampen.

In principe geldt hoe heter de gloeidraad hoe witter het licht, hoe meer kortgolvig infrarood in verhouding wordt uitgestraald. Met behulp van meestal een rode filter kan vervolgens een deel van het zichtbare licht en een deel van het kortgolvig infrarood er weer uitgefilterd worden. Dit wordt in infraroodcabines regelmatig toegepast. Grote hoeveelheden kortgolvig infrarood door te hete stralers zonder filter kan schadelijk zijn voor de ogen. 

Ook bij dimmen van de straler veranderd de temperatuur en daarmee de verhouding tussen IR-A, -B en -C.

Golflengtes en temperatuur bij infraroodcabines :
Kortgolvig (IR-A) : 1200 - 2200 oC
Middengolvig (IR-B): 750 - 1200 oC
Langgolvig (IR-C): tot 750 oC

IR spectraal verdeling kortegolf IR-lamp

Infrarood magnesiumoxide element spectraalverdeling

Infrarood spectraal verdeling paneelstraler

Infrarood spectraalverdeling gedimde kortegolf straler